Έρημος της Ατακάμα και Παταγονία

Back to the tour
1η μέρα: Σαντιάγο

Αναχώρηση από το διεθνή αερολιμένα Αθηνών Ελ. Βενιζέλος με προορισμό το Σαντιάγο μέσω ενδιάμεσου σταθμού. Άφιξη στο αεροδρόμιο και μεταφορά στο ξενοδοχείο. Τακτοποίηση στα δωμάτια. Διανυκτέρευση.

2η μέρα: Ξενάγηση πόλης

Πρωινό στο ξενοδοχείο και ελεύθερη ώρα ως το απόγευμα, οπότε και θα πραγματοποιηθεί το city tour. Θα κινηθούμε στο ιστορικό κέντρο και πιο συγκεκριμένα στην πλατεία Plaza de Armas, την κεντρική αγορά (Mercado Central), στην περιοχή Concha y Toro and Republica, στο κατάφυτο πάρκο Forestal, στην περιοχή Bellavista και σε πολλές ακόμη γειτονιές. Η ξενάγηση συνεχίζεται στο λόφο του San Cristobal, για να αποκτήσετε μια πανοραμική αίσθηση της πρωτεύουσας. Ακολουθούν το μουσείο La Chascona, που ήταν παλιά το σπίτι του Pablo Neruda. Αργά το απόγευμα επιστρέφουμε στο ξενοδοχείο, όπου και διανυκτερεύουμε.

3η μέρα: Σαντιάγο – Βαλπαραΐσο – Σαντιάγο

Πρωινό στο ξενοδοχείο και ακολουθεί μια ολοήμερη εκδρομή στο Βαλπαραΐσο (Valparaíso), την πόλη – λιμάνι ανακηρυγμένη από την UNESCO ως περιοχή παγκόσμιας κληρονομιάς. Το Βαλπαραΐσο ήταν η πρώτη πόλη που ανακαλύφθηκε από τους Ισπανούς ενώ υπήρξε και το κεντρικό λιμάνι στο νότιο Ειρηνικό, πριν από τα εγκαίνια διάνοιξης της Διώρυγας του Παναμά. Κατά τη διάρκεια της «Χρυσής Εποχής» ήταν το κέντρο ανάπτυξης και ευημερίας της υψηλής κοινωνίας με έντονη την επιρροή της Ευρώπης και του πολιτισμού της. Σήμερα αυτά τα ιστορικά στοιχεία εντοπίζονται στα ιδιόρρυθμα και μποέμ καφέ, στα εργαστήρια χειροτεχνίας αλλά και στην street art που μας εντυπωσιάζουν και μας αιφνιδιάζουν ευχάριστα. Τα περίφημα ασανσέρ (ascensores) κατασκευασμένα στη διάρκεια του 19ου αι. θα σας μεταφέρουν στους απότομους λόφους της πόλης, όπου δαιδαλώδεις δρόμοι αποκαλύπτουν φωτεινά και χρωματιστά κτήρια, κρυμμένα καφέ και φίνα εστιατόρια με μοναδική θέα κάτω στο λιμάνι. Συνεχίζουμε με την επίσκεψη στην πόλη- θέρετρο Viña del Mar, γνωστή και ως «η πόλη των κήπων», μιας και είναι γεμάτη από πλούσια βλάστηση και λεωφόρους με φοίνικες. Αργά το απόγευμα επιστρέφουμε στο Σαντιάγο για ξεκούραση και διανυκτέρευση. 

4η μέρα: Σαντιάγο – Καλάμα – Σαν Πέδρο ντε Ατακάμα – «Moon Valley»

Πρωινό και αμέσως μετά θα μεταφερθούμε στο αεροδρόμιο της πόλης Καλάμα (Calama) για την πτήση προς το Σαν Πέδρο ντε Ατακάμα (San Pedro de Atacama). Το απόγευμα θα επισκεφθούμε τη φημισμένη Κοιλάδα Moon Valley (Valle de La Luna). Η έρημος της Ατακάμα  είναι η πιο ξηρή ολόκληρου του πλανήτη και κατά τη διάρκεια της εκδρομής μας εκεί θα διαπιστώσουμε πόσο ‘εχθρική’ μπορεί να είναι η περιοχή αναφορικά με την διάβρωση του εδάφους. Σε αυτό το κυριολεκτικά σεληνιακό τοπίο  θα δούμε πολλά και διαφορετικά πετρώματα μαζί με ποικίλους σχηματισμούς από άμμο, όλα αυτά ως αποτέλεσμα της έλλειψης νερού και της επίδρασης του ανέμου πάνω στο έδαφος. Η κοιλάδα είναι μέρος του Εθνικού Πάρκου Los Flamencos κι από το 1982 θεωρείται προστατευμένη περιοχή. Σήμερα, θα απολαύσετε ένα ανεπανάληπτο ηλιοβασίλεμα στη μέση ακριβώς της κοιλάδας… Αργότερα, επιστροφή στο Σαν Πέδρο ντε Ατακάμα για ξεκούραση και διανυκτέρευση.

5η μέρα: Υψίπεδα αλατιού της Ατακάμα και λίμνες

Πρωινό στο ξενοδοχείο και αμέσως μετά θα πραγματοποιήσουμε ημερήσια εκδρομή στα υψίπεδα αλατιού της Atacama. Καθ’ οδόν, θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε την υπέροχη θέα του ηφαιστείου Licancabur. Η έκταση των συγκεκριμένων υψιπέδων είναι 3,000 km2, και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη έκταση αλατιού στον κόσμο (μετά από την Uyuni στην Βολιβία). Κατά τη διάρκεια της εκδρομής μας εκεί θα επισκεφθούμε τις λίμνες Miscanti and Miñiques και οι δύο τοποθετημένες στο εθνικό πάρκο Los Flamencos. Η μέρα μας περιλαμβάνει και εκδρομή προς την πόλη Τοκονάο (Toconao), σε απόσταση 35km από το Σαν Πέδρο. Το πιο σημαντικό αξιοθέατο είναι η εκκλησία, χτισμένη στα 1750 καθώς και το καμπαναριό της που είναι διαχωρισμένο από το υπόλοιπο οικοδόμημα. Μια πολύ χρήσιμη πληροφορία για την πόλη αυτή είναι η ποιότητα του νερού, που επιτρέπει σε όλων των ειδών τα φρούτα να ευδοκιμούν! Επιστροφή στο Σαν Πέδρο για ξεκούραση και διανυκτέρευση.

6η μέρα: Τάτιο Γκέιζερ – Σαντιάγο

Πολύ νωρίς το πρωί θα ξεκινήσουμε το πρόγραμμά μας με επίσκεψη στο Τάτιο Γκέιζερ (Tatio Geyser), 90km από το Σαν Πέδρο ντε Ατακάμα. Η πόλη του Τάτιο Γκέιζερ είναι ένα γεωθερμικό πεδίο (το μεγαλύτερο στη Λατινική Αμερική), γεμάτο από ηφαίστεια, πηγές με εκρήξεις θείου – ανάλογες περιπτώσεις είναι εκείνες του Yellowstone και του Giezerov στη Ρωσία. Ένας από τους λόγους που θα ξεκινήσουμε τόσο νωρίς είναι για να θαυμάσουμε την ‘εκρηκτική’ κυριολεκτικά, δύναμη της γεωθερμίας, που μόνο στις 6 το πρωί κορυφώνεται! Το πρωινό θα το απολαύσετε πηγαίνοντας προς τα εκεί. Στην περιοχή θα βρείτε μια φυσική πισίνα γεμάτη από το ζεστό νερό των πηγών, όμως προσοχή: μην παραμείνετε μέσα σε αυτήν περισσότερο από 10’. Εξαιτίας του υψομέτρου, η εκδρομή στο Τάτιο Γκέιζερ (Tatio Geyser) δεν προβλέπεται σε εγκύους, ταξιδιώτες με καρδιαγγειακά προβλήματα ή παιδιά. Στο τέλος αυτής της εκδρομής θα απολαύσετε μια ξεκούραστη επίσκεψη στις θερμές πηγές της Puritama, πολύ κοντά στο Σαν Πέδρο ντε Ατακάμα. 8 διαφορετικές πισίνες σας περιμένουν για να νιώσετε τις ευεργετικές ιδιότητες του κάλσιου, του μαγνήσιου και του νάτριου στο σώμα σας με την θερμοκρασία να είναι γύρω στους 33,5° C. Επιστροφή στο San Pedro και μεταφορά στο αεροδρόμιο της Καλαμα για την πτήση προς το Σαντιάγο. Άφιξη και μεταφορά σε ξενοδοχείο, κοντά στο αεροδρόμιο και διανυκτέρευση.

7η μέρα: Σαντιάγο – Πούντο Αρένας – Πουέρτο Νατάλες

Πρωινό στο ξενοδοχείο και μεταφορά στο αεροδρόμιο για την πτήση προς Πούντο Αρένας (Punta Arenas). Άφιξη εκεί και μεταφορά οδικώς στο Πουέρτο Νατάλες (Puerto Natales). Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση. 

8η μέρα: Μπαλμασέδα & Παγετώνες Σεράνο – Εθνικό Πάρκο Torres del Paine

Πρωινό στο ξενοδοχείο και ακολουθεί ολοήμερη εκδρομή προς την Μπαλμασέδα (Balmaceda) & τους παγετώνες Σεράνο και τα δύο τοποθετημένα στο εθνικό πάρκο Bernardo O’Higgins. Το πρόγραμμα ξεκινά από το λιμάνι του Πουέρτο Νατάλες (Puertο Natales), όπου θα επιβιβαστούμε σε σκάφος για να επισκεφθούμε πρώτα τον παγετώνα Μπαλμασέδα. Η εκδρομή συνεχίζεται με τον παγετώνα Serrano. Αργότερα θα πραγματοποιηθεί μια ξενάγηση από τον ποταμό Σεράνο (Serrano) για να φτάσουμε στο Εθνικό Πάρκο Torres del Paine. Από εδώ θα μεταφερθείτε στο ξενοδοχείο σας μέσα στο Εθνικό Πάρκο για να περάσετε ελεύθερα το υπόλοιπο της ημέρας σας. Διανυκτέρευση.

9η μέρα: Εθνικό Πάρκο Torres del Paine

Πρωινό στο ξενοδοχείο και αμέσως μετά ολοήμερη εκδρομή στο πάρκο ξεκινώντας από την είσοδο της λίμνης Αμαργκα (Amarga), απ’ όπου έχετε μια εικόνα για ολόκληρο το πάρκο. Το πώς θα διαμορφωθεί η ξενάγηση θα εξαρτηθεί κατά πολύ από τις καιρικές συνθήκες. Αν ο καιρός δεν είναι ιδανικός θα συνεχίσουμε προς τη λίμνη Sarmiento με το πολύ ιδιαίτερο μπλε χρώμα της. Θα κινηθούμε και προς τη λίμνη Nordenskjöld, το Salto Grande, τη λίμνη Pehoé, τα κεντρικά γραφεία του Πάρκου και στο τέλος θα φτάσουμε στην Γκρι Λίμνη. Εκεί θα βρεθούμε σε ένα παρατηρητήριο στην περιοχή της Γκρι Χερσονήσου με πραγματικά εκπληκτική θέα των παγετώνων και της κλιμάκωσης των βουνών. Το Πάρκο στο σύνολό του είναι μια επαφή με το παρελθόν και τη «γέννηση» αυτών των τεράστιων παγωμένων όγκων καθώς και με την μετέπειτα εξέλιξή τους. Επιστροφή στο ξενοδοχείο, ελεύθερη ημέρα και διανυκτέρευση.

10η μέρα: Εθνικό Πάρκο Torres del Paine – Ελ Καλαφάτε

Πρωινό στο ξενοδοχείο και στη συνέχεια μεταφορά στο Ελ Καλαφάτε (El Calafate). Μετά από 6-7 ώρες άφιξη στο El Calafate και μεταφορά στο ξενοδοχείο. Υπόλοιπο ημέρας ελεύθερο. Διανυκτέρευση.

11η μέρα: Παγετώνας Περίτο Μορένο και mini πεζοπορία πάνω από τον παγετώνα

Πρωινό στο ξενοδοχείο και ακολουθεί εκδρομή στον παγετώνα Περίτο Μορένο (Perito Moreno), έναν από τους πιο διάσημους παγετώνες στην Παταγονία.  Στα 30km από την είσοδο του Εθνικού Πάρκου Los Glaciares υπάρχει μια πεζογέφυρα και ταυτόχρονα ένα εξαιρετικό σημείο για να απολαύσετε την απόλυτη ομορφιά των παγετώνων. Στα σύνορα με το Brazo Rico της λίμνης Argentino και μέσα από δάση χαρακτηριστικά της τοπικής βλάστησης (alengas, ciruelillos, calafates, larches) περπατάμε επάνω στην πεζογέφυρα, προστατευμένοι από τα στοιχεία της φύσης. Σκεφτείτε ότι ο παγετώνας Perito Moreno διατηρεί το εκτόπισμά του είτε σε στέρεη είτε σε υγρή μορφή, όταν λιώσει το καλοκαίρι κι αυτό φανερώνει τη στιβαρότητά του μέσα στο χώρο και το χρόνο. Mini πεζοπορία πάνω από τον παγετώνα. Επιστροφή στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση.

12η μέρα: Παγετώνες Ουπσάλα και Ονελί

Πρωινό στο ξενοδοχείο. Ξεκινώντας από την επαρχιακή οδό 11 μέχρι να φτάσουμε στην διαδρομή 8 προς Πούντα Μπαντέρα (Punta Bandera) πλέουμε καθώς αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να φτάσουμε στη βορειότερη διασταύρωση με την λίμνη Argentino. Θα χρειαστούν άλλα 70km για να φτάσουμε στον όρμο Ονελί (Onelli) και τον παγετώνα Ουπσάλα (Upsala), όπου το σκάφος σταματά για 3 ώρες. Το θέαμα κόβει την ανάσα αν αναλογιστούμε τις διαστάσεις του παγετώνα: 60Km μήκος και 10km πλάτος, τον καθιστούν τον μεγαλύτερο παγετώνα της περιοχής. Η επιφάνειά του είναι 595 km², περίπου 3 φορές η έκταση του Buenos Aires. Το όνομα Upsala είναι επίσης και το όνομα μιας πόλης στη Σουηδία, όπου είχε εκπονηθεί η πρώτη μελέτη για τους παγετώνες στις αρχές του 20ου αι.. Στο κεντρικό τμήμα του παγετώνα υπάρχει μια μακριά σκούρα γραμμή, το σημείο ‘συνάντησης’ δύο παγετώνων, όπου ο ένας έχει ουσιαστικά παγιδευτεί μέσα στον άλλο. Η πλοήγηση συνεχίζεται μέχρι το όρμο Onelli, όπου οι ταξιδιώτες θα αποβιβαστούν και θα περπατήσουν μέσα από το δάσος για να συναντήσουν τους παγετώνες Onelli, Bolados, Agassiz και Heim. Το τοπίο θα σας αποζημιώσει με την ποικιλομορφία του και τις αμέτρητες αποχρώσεις να το πλαισιώνουν. Επιστροφή στο Ελ Καλαφάτε (El Calafate) και το ξενοδοχείο αργά το απόγευμα για διανυκτέρευση.

13η μέρα: Ελ Καλαφάτε – Μπαριλότσε

Πρωινό στο ξενοδοχείο και μεταφορά στο αεροδρόμιο για την πτήση προς το Μπαριλότσε (Bariloche). Άφιξη εκεί και μεταφορά στο ξενοδοχείο. Ελεύθερο υπόλοιπο ημέρας και διανυκτέρευση.

14η μέρα: Mini πρόγραμμα Μπαριλότσε

Πρωινό στο ξενοδοχείο. Σήμερα θα πραγματοποιήσουμε μια παραδοσιακή εκδρομή μισής ημέρας, αντιπροσωπευτική ωστόσο για την περιοχή. Θα κινηθούμε σε κυκλική πορεία 60km που ξεκινά και ολοκληρώνεται στο San Carlos de Bariloche ακολουθώντας μια παραλίμνια διαδρομή γύρω από τη λίμνη Nahuel Huapi και την προκυμαία της – πρόκειται για την μεγαλύτερη σε ολόκληρη την περιοχή, με επιφάνεια εκατοντάδων στρεμμάτων. Το τοπίο συμπληρώνεται με τις κορυφές των Άνδεων να αντικατοπτρίζονται στην λίμνη.  Επιστρέφουμε στο ξενοδοχείο για διανυκτέρευση.

15η μέρα: Μπαριλότσε – διάπλους στις λίμνες των Άνδεων

Πρωινό στο ξενοδοχείο. Στη συνέχεια θα ξεκινήσουμε τον διάπλου στις λίμνες των Άνδεων. Η εκδρομή αυτή έχει τη δυνατότητα να διαρκέσει 1 ημερά ή 2 ημέρες (και 1 διανυκτέρευση) – πρόγραμμα που ξεκινά από το Μπαριλότσε και ολοκληρώνεται στο Πουέρτο Βαράς (Puerto Varas). Εδώ έχουμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε 4 διαφορετικές λίμνες στην ευρύτερη περιοχή. ‘Αφιξη στο Πουέρτο Βαράς αργά το βράδυ γύρω στις 9μμ. Μεταφορά στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση.

16η μέρα: Εθνικό Πάρκο Vicente Perez Rosales και καταρράκτες Petrohue

Πρωινό στο ξενοδοχείο. Μια ακόμη καταπληκτική εκδρομή θα ξεκινήσει στο Πουέρτο Βαράς, στη νοτιότερη ακτή της λίμνης Llanquihue προς το χωριό Ενσενάδα (Ensenada). Οι φυσιοδίφες θα λατρέψουν τους υπέροχους καταρράκτες Petrohué. Συνεχίζουμε το ταξίδι μας προς την Πράσινη λίμνη (Laguna Verde), όπου θα σταματήσουμε, για να απαθανατίσουμε το τοπίο και θα αρχίσουμε την ανηφορική μας διαδρομή προς το ηφαίστειο Οσόρνο (Osorno Volcano). Επόμενή μας στάση ο κρατήρας La Burbuja, απ΄ όπου θα απολαύσουμε την μοναδική θέα στο Εθνικό πάρκο Vicente Pérez Rosales, στη λίμνη Llanquihue και στον ποταμό Petrohué. Στο τέλος της διαδρομής θα φτάσουμε στο καταφύγιο Teski, όπου οι ταξιδιώτες έχουν την ευκαιρία να γευματίσουν. Μετά από αυτό, μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τον ελεύθερό μας χρόνο για περπάτημα ή για να κάνουμε μια βόλτα με ένα ski lift (δεν συμπεριλαμβάνεται στην τιμή). Αργότερα επιστροφή στο Πουέρτο Βαράς. Διανυκτέρευση.

17η μέρα: Πουέρτο Βαράς – Σαντιάγο

Πρωινό στο ξενοδοχείο. Μεταφορά στο αεροδρόμιο στο Πουέρτο Μόντ για την πτήση προς το Σαντιάγο.

18η μέρα: Σαντιάγο – Αθήνα

Άφιξη στην Αθήνα μέσω ενδιάμεσου σταθμού.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ:
 • 3 διανυκτερεύσεις στο Σαντιάγο
 • 2 διανυκτερεύσεις στο Σαν Πέδρο ντε Ατακάμα
 • 1 διανυκτέρευση στο Πουέρτο Νατάλες
 • 2 διανυκτερεύσεις στο Εθνικό Πάρκο Torres del Paine
 • 3 διανυκτερεύσεις στο Ελ Καλαφάτε
 • 2 διανυκτερεύσεις στο Σαν Κάρλος ντε Μπαριλότσε
 • 2 διανυκτερεύσεις στο Πουέρτο Βάρας
 • Πρωινό σε όλα τα καταλύματα
 • Μεταφορές και εκδρομές σύμφωνα με το πρόγραμμα
 • Φόροι ξενοδοχείων
 • Αγγλόφωνος ξεναγός καθ’ όλη τη διαμονή στη Χιλή
ΤΙ ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ:
 • Aεροπορικά εισιτήρια (μαζί με φόρους) υπερατλαντικής πτήσης και εσωτερικών πτήσεων
 • Όλα τα γεύματα και ποτά που δεν αναγράφονται στο πρόγραμμα
 • Προαιρετικές εκδρομές
 • Προσωπικά έξοδα
 • Φιλοδωρήματα για τους τοπικούς οδηγούς και ξεναγούς

Η ροή των ημερησίων προγραμμάτων ενδέχεται να τροποποιηθεί χωρίς να παραλείπεται τίποτα.
Απαραίτητο διαβατήριο με τουλάχιστον 6μηνη ισχύ από την ημέρα εξόδου από τη χώρα.